metalworkingmag.cz
Sandvik Coromant News

TECHNIKA 3D MODELOVÁNÍ UMOŽŇUJÍCÍ ZRYCHLENÍ VÝROBY OBLIČEJOVÝCH ŠTÍTŮ

Přední světový výrobce obráběcích nástrojů, společnost Sandvik Coromant, vyvinula novou techniku 3D modelování, která umožňuje 3D tisk až 200 plastových obličejových štítů za stejnou dobu, jaká je nutná pro vytištění jednoho takového štítu tradičními metodami. Díky využití skládání dat dílčích modelů umožňuje tato technika výrazné zrychlení 3D tiskového výstupu, což pomáhá při výrobě obličejových štítů pro zdravotnické pracovníky bojující proti COVID-19. Poté, co společnost Sandvik Coromant tato data publikovala a umožnila jejich bezplatné použití, vybízí ostatní podniky k tomu, aby tuto metodu využívaly pro usnadnění výroby obličejových štítů.

TECHNIKA 3D MODELOVÁNÍ UMOŽŇUJÍCÍ ZRYCHLENÍ VÝROBY OBLIČEJOVÝCH ŠTÍTŮ

Průmyslová výrobní zařízení společnosti Sandvik Coromant ve Švédsku jsou běžně vyhrazena pro výrobu součástí z kovových prášků, které se vyznačují složitou konstrukcí. V současné době je určitá část jejích odborníků na zpracování kovů a kapacit pro 3D tisk vyčleněna pro výrobu osobních ochranných prostředků (OOP) pro zdravotnické pracovníky, přičemž má k dispozici část podnikových zařízení umožňujících 3D tisk z plastů.

Řada podniků již obličejové štíty s využitím 3D tisku vyrábí. Avšak v důsledku toho, že 3D tiskárny obvykle umožňují tisk pouze jednoho CAD souboru najednou, výrobní kapacita byla nízká. Aby tento problém vyřešili, vyvinuli inženýři z oddělení Press Tools společnosti Sandvik Coromant nový postup modelování, který strojům umožňuje, aby množinu více obličejových štítů vnímaly jako jeden kompaktní CAD soubor.

Duplikování 3D obrazových dat jednoho obličejového štítu umožňuje inženýrům společnosti Sandvik Coromant poskládat několik štítů nad sebe. 3D tiskárnu využívající dvojitý extruder lze instruovat tak, aby mezi jednotlivými produkty vytvářela konstrukční příčky – v podstatě aby mezi jednotlivými štíty vytiskla tenké plastové vzpěry. Tisk těchto příček z vodou rozpustného materiálu následně umožňuje snadné oddělení štítů po ukončení tisku.

Divize Press Tools společnosti Sandvik Coromant je nyní schopna vyrobit v jedné výrobní dávce 42 plastových obličejových štítů na jednu 3D tiskárnu – původní proces umožňoval výrobu pouze jediného obličejového štítu a trval 48 hodin. U větších 3D tiskáren lze stejnou techniku využít pro tisk až 200 obličejových štítů v jedné výrobní dávce.

Společnost Sandvik Coromant věří, že další podniky využívající 3D tiskárny převezmou tuto techniku jako nejefektivnější metodu pro výrobu obličejových štítů. Ve skutečnosti již Sandvik Coromant sdílí data potřebná pro vytvoření 3D modelu s firmou Protech, předním severským dodavatelem 3D tiskáren značky Stratasys. A tento distributor 3D tiskáren pro kutily již také sdílí data se svou sítí.

„Optimální metodou pro výrobu velkého množství obličejových štítů s využitím 3D tiskárny je tisk více kusů najednou,“ vysvětluje Christian Dingfors, výrobní inženýr společnosti Sandvik Coromant z divize Press Tools. „V pokračujícím úsilí o podporu zdravotnických pracovníků v boji s COVID-19 musíme přispívat k výrobě osobních ochranných prostředků (OOP) co nejefektivněji. Proto chce společnost Sandvik Coromant tuto techniku a nezbytná obrazová data sdílet s co největším počtem dalších podniků. Přáli bychom si, aby se zapojila všechna výrobní zařízení disponující 3D tiskem. Vyzýváme všechny firmy, které disponují 3D tiskárnami, aby nás neváhaly kontaktovat za účelem pomoci s implementací této techniky tisku. 3D obrazová data budeme s potěšením sdílet s kýmkoli, včetně malých podniků a kutilů, kteří chtějí být součástí tohoto procesu tak zásadního významu,“ uzavírá Dingfors.

Poté, co získaly více než 3000 snímků ze zpětného projektoru, využívá nyní několik divizí společnosti Sandvik Coromant svou 3D tiskovou kapacitu pro výrobu obličejových štítů. Například divize Press Tools společnosti Sandvik Coromant zastavila ve svém výrobním závodě veškeré výrobní cykly 3D tiskáren, které nejsou považovány za kritické, s tím, že 75 % tiskové kapacity je nyní vyčleněno na výrobu obličejových štítů.

Štíty budou věnovány nemocnicím ve švédských regionech Sandviken-Gävle, Gävleborg a Stockholm, společnost Sandvik Coromant však předpokládá, že tato iniciativa se bude šířit globálně – nejenom v rámci společnosti Sandvik, ale napříč širší podnikatelskou komunitou.

V jiné části světa, konkrétně v USA, když Wally Calayag, prodejní technik společnosti Sandvik Coromant pro oblast Kalifornie, viděl problémy, které nošení chirurgických masek způsobuje zdravotnickému personálu v nedaleké nemocnici, kde jeho manželka pracuje jako zdravotní sestra, dostal nápad. Vybaven 3D tiskárnou a otevřenými zdrojovými soubory začal s tiskem prodlužovacích popruhů pro chirurgické masky, známých také jako popruhy pro ochranu sluchu. Stalo se tak jen krátce předtím, než realizoval dodávky těchto popruhů do nemocnice, aby pomohl pracovníkům v předních liniích a tímto činem povzbudil ostatní, aby se k tomuto záměru připojili.

„Společnost Sandvik nikdy nepřipustila ohrožení bezpečnosti zaměstnanců,“ vysvětluje André Larsson, vědecko-výzkumný specialista z divize aditivní výroby společnosti Sandvik Coromant. „Právě teď můžeme pomoci chránit zdravotnický personál tím, že pomůžeme zajistit jeho bezpečnost a připravenost k pomoci těm, kteří byli infikováni COVID-19. Naše životy závisí na těchto zdravotnických odbornících – a nemůžeme dovolit, aby byla ohrožena jejich bezpečnost, zatímco oni zachraňují životy.“

www.sandvik.coromant.com

  Vyžádejte si více informací…

LinkedIn
Pinterest

Připojte se k více než 155 000 sledujícím IMP