metalworkingmag.cz
Sandvik Coromant News

Bezpečné obrábění obtížně obrobitelných povrchů

Společnost Sandvik Coromant uvádí na trh nové nástrojové třídy pro soustružení žárovzdorných slitin.

Bezpečné obrábění obtížně obrobitelných povrchů

Společnost Sandvik Coromant uvedla na trh dvě nové soustružnické nástrojové třídy vyvinuté speciálně pro obrábění žárovzdorných materiálů (HRSA). Soustružnická nástrojová třída S205 pro dokončování a polodokončování a keramická nástrojová třída CC6165 pro hrubovací a polodokončovací aplikace jsou určeny pro obrábění obtížně opracovatelných povrchů HRSA.

Žárovzdorné materiály se obvykle používají pro výrobu dílů letounu, na jejichž vlastnosti jsou kladeny extrémním nároky. Jejich vysoká pevnost při zvýšených teplotách znamená, že tyto materiály jsou schopny udržet si svou tvrdost, i když jsou vystaveny intenzivnímu ohřevu. Vzhledem k poptávce po snižování emisí, nižší spotřebě paliva a vyšší energetické hustotě v dopravě a energetice jsou HRSA materiály pro tyto aplikace skutečným přínosem.

Protože díky svému metalurgickému složení si HRSA materiály uchovávají vysokou pevnost při teplotách až 1 000 stupňů Celsia, je namáhání působící při jejich obrábění velmi vysoké. Příčinou jejich obecně špatné obrobitelnosti jsou jedinečné předpoklady těchto superslitin na bázi niklu, železa nebo kobaltu pro použití i při teplotách blížících se teplotě tavení jejich základního kovu.

Nové soustružnické nástrojové třídy Sandvik Coromant byly optimalizovány s ohledem na tyto problémy s jejich obráběním. Třída S205 je třída s povlakem nanášeným chemickou depozicí z plynné fáze (CVD) určená pro aplikace v posledním stádiu obrábění součástí letadlových motorů, která díky vyšším řezným rychlostem nabízí vyšší produktivitu v polodokončovacích a dokončovacích aplikacích.

Povlak vytvořený technologií Inveio® druhé generace poskytuje břitové destičce S205 vysokou odolnost proti opotřebení a dlouhou životnost a k dalšímu zvýšení její odolnosti je využívána technologie následného zpracování, která mění její mechanické vlastnosti. Technologií Inveio® jsou na povrchu břitové destičky vytvořeny těsně uspořádané pakety jednosměrně orientovaných krystalů, které fungují jako pevná a odolná bariéra poskytující břitové destičce maximální tepelnou ochranu, což se projevuje zvýšenou odolností proti opotřebení boků a opotřebení ve tvaru žlábku.

Třída S205 se ideálně hodí pro obrábění precipitačně vytvrzovaných niklových slitin a předobrobených povrchů a je určena pro obrábění součástí, jako jsou disky turbín, kroužky a hřídele letadlových motorů. Její obrovskou předností ve srovnání s konkurenčními nástrojovými třídami pro soustružení HRSA slitin jsou o 30 až 50 % vyšší řezné rychlosti, které lze použít bez jakýchkoli kompromisů z hlediska životnosti nástroje.

K přednostem soustružnické třídy CC6165 také patří její vynikající odolnost. Třída CC6165 se vyrábí ze SiAlONové keramiky, což je speciální skupina vysoce žárovzdorných materiálů vyznačujících se vysokou pevností za vysokých teplot, a je optimalizovaná pro hrubovací a střední stádium obrábění HRSA, jakož i pro tvarové obrábění a všeobecné soustružnické aplikace.

Podobně jako v případě třídy S205 jsou typickými součástmi, při jejichž obrábění nachází třída CC6165 uplatnění, disky turbín, skříně, kroužky a ventily.

Stejně jako její předchůdce v nabídce společnosti Sandvik Coromant, soustružnická nástrojová třída CC6160, vyznačuje se i CC6165 zvýšenou houževnatostí břitu, která jí umožňuje bezpečné obrábění obtížněji opracovatelných povrchů HRSA materiálů. Umožňuje také vyšší rychlost úběru kovu, což přispívá ke zvýšení produktivity a snížení nákladů na obrobenou součást.

„Zatímco třída CC6160 je první volbou pro hrubovací až polodokončovací obrábění předobrobených součástí z HRSA slitin za stabilních podmínek, nová CC6165 je schopna splnit nároky i na obrábění obtížněji opracovatelných ploch,“ vysvětluje Rolf Olofsson, produktový manažer ze společnosti Sandvik Coromant.

„Třídy CC6165 a S205 byly vyvinuty tak, aby obsluze strojů pomohly překonat potíže s obráběním HRSA materiálů a tím umožnit plné využití jedinečných výhod těchto materiálů. Analýza výsledků obrábění precipitačně vytvrzené zkušební tyče ze slitiny Inconel prokázala, že v porovnání s konkurenčním nástrojem se při použití třídy S205 životnost nástroje reálně zvýšila o 210 %.“

Základní sortiment ve třídě S205 tvoří 36 položek, další budou doplněny v průběhu jara 2021. Také keramická třída CC6165 je v souladu s požadavky různých průmyslových odvětví a nároky kladenými různými obráběnými materiály k dispozici pro více skupin sortimentu.

Podrobnější informace o nástrojových třídách Sandvik Coromant pro soustružení HRSA materiálů naleznete zde.

www.sandvik.coromant.com

  Vyžádejte si více informací…

LinkedIn
Pinterest

Připojte se k více než 155 000 sledujícím IMP