metalworkingmag.cz
NSK

Nová ložiska řady ROBUST od NSK jsou vhodná pro vřetena vysokorychlostních a vysoce přesných obráběcích strojů

Společnost NSK představí na veletrhu EMO 2019 nová válečková ložiska ROBUSTRIDE pro vřetena vysokorychlostních a vysoce přesných obráběcích strojů. Tato pokročilá ložiska se vyznačují optimalizovanou konstrukcí klece, která zajišťuje lepší distribuci maziva, díky níž se ložisko i pod velkým zatížením méně opotřebovává. Na veletrhu budou představena také kuličková ložiska NSK ROBUST s kosoúhlým stykem s vyšší třídou přesnosti.

Tato ložiska určená pro vřetena obráběcích strojů musí splňovat velmi přísné podmínky na přesnost chodu. Společnost NSK vyvinula široký sortiment typů a typových řad ložisek vhodných pro tyto náročné úlohy, která jsou známá pod společným označením ROBUST. Nyní k nim byla doplněna jednořadá válečková ložiska ROBUSTRIDE. Ložiska ROBUSTRIDE mají speciálně navrženou klec s vylepšeným tvarem vhodným zvláště pro tento typ aplikace.

Optimalizace provedená firmou NSK zahrnuje vylepšení distribuce maziva, díky čemuž se ložisko zahřívá méně a rovnoměrněji. Tok maziva v ložisku je směrován tak, aby ho byl dostatek i na vnitřní oběžné dráze (vlivem odstředivých sil má totiž mazivo tendenci lépe mazat vnější dráhu). Opotřebení povrchu je proto zanedbatelné a je dosahováno velmi dobré distribuce maziva i při značně vysokých rychlostech, jež jsou u moderních obráběcích strojů časté.

Vylepšení konstrukce minimalizují opotřebení ložiska, zvláště při vysokých zatíženích. Také zkracují dobu záběhu ložiska. Další výhodou je, že ložiska ROBUSTRIDE umožňují díky optimalizovanému vedení valivých prvků výrazně větší tolerance vůle ložiska, což zjednodušuje jejich montáž.

Navíc, společnost NSK vyvinula nové klece i pro svá kuličková ložiska s kosoúhlým stykem řady ROBUST. Jelikož tato ložiska se také často používají u vysokorychlostních obráběcích strojů, byla optimalizována tak, aby měla co nejmenší třecí moment. V důsledku toho vyvíjejí za provozu méně tepla (ve srovnání s jinými kuličkovými ložisky s kosoúhlým stykem), což, jak již bylo uvedeno, výrazně přispívá ke spolehlivosti procesů obrábění, zvláště za velkých rychlostí. A nakonec, vřetena obráběcích strojů vybavená kuličkovými ložisky s kosoúhlým stykem ROBUST SURVAVE přispívají k dosažení velmi kvalitního povrchu obrobků.

Kuličková ložiska s kosoúhlým stykem ROBUST jsou navíc nyní dostupná i v třídě přesnosti P3W. Výsledkem je, že se tolerance šířky ložisek zmenšila z dřívějších 250 μm na 100 μm, což pomáhá při jejich instalaci.

Společnost NSK v Hannoveru představí také svoji aplikaci Verify určenou pro vysoce přesná ložiska. Aplikace Verify umožňuje identifikovat ložiska pomocí QR kódu na balení. Data, která zahrnují individuální identifikační číslo, výsledky měření výstupní kontroly, tolerance rozměrů a typ maziva, mohou být exportována do standardních formátů a přenesena do systémů zákazníka. Tato aplikace je nezbytným předpokladem pro digitální dohledatelnost produktů v informačních a řídicích systémech.

1) Nová válečková ložiska ROBUSTRIDE od NSK jsou vhodná pro vysoce přesné vysokorychlostní obrábění

 
Nová ložiska řady ROBUST od NSK jsou vhodná pro vřetena vysokorychlostních a vysoce přesných obráběcích strojů

  Vyžádejte si více informací…

LinkedIn
Pinterest

Připojte se k více než 155 000 sledujícím IMP