metalworkingmag.cz
Seco Tools

Nové nástroje JC898 a JC899 zabraňují delaminaci při obrábění hybridních vrstvených materiálů

Provozy letecké výroby, které řeší obrábění otvorů a frézování hybridních vrstvených materiálů, mohou nyní využít novou dokončovací frézu JC899 Hybrid Stack a hrubovací frézu JC898 od společnosti Seco Tools. Dokončovací fréza JC899 představuje patentovanou geometrii dva v jednom, která eliminuje problémy s delaminací a vytahováním vláken při obrábění vrstvených materiálů, jako je polymer vyztužený uhlíkovými vlákny (CFRP) kombinovaný s titanem či hliníkem. Spolu s hrubovací frézou JC898 nabízí dokončovací fréza JC899 třikrát až šestkrát delší životnost než konvenční kombinace vrtáků a výstružníků. Obrábí otvory bez znečištění a dosahuje dokonalého obrobení bočních stěn, díky čemuž lze dosáhnout až o 300 procent vyšší efektivity procesu.

Nové nástroje JC898 a JC899 zabraňují delaminaci při obrábění hybridních vrstvených materiálů
 
JC898 & JC899 Hybrid Stack.jpg

Fréza JC898 je vybavena pokročilou konstrukcí čelních břitů ideální pro šroubovou interpolaci, která snižuje řezné síly a minimalizuje riziko delaminace při obrábění hybridních vrstvených materiálů. Při běžném vrtání vzniká v ose Z velký tlak a utvářejí se třísky, které mohou poškozovat povrch obráběného otvoru. S novými nástroji lze rychleji dosáhnout čistších otvorů a povrchů stěn, aniž by bylo nutné zdlouhavě odstraňovat třísky, které vnikají mezi jednotlivé vrstvy materiálů.

Patentovaná dokončovací fréza JC899 využívá geometrii dva v jednom, která eliminuje kontaminaci třískami, takže není třeba hybridní vrstvené materiály po obrábění oddělovat a čistit. Povlakování STAX na diamantové bázi zajišťuje spolehlivost procesů a vysokou kvalitu produktů, přičemž levotočivá část dvojité šroubovice zabraňuje delaminaci, vytahování vláken a poškozování povrchu obráběného dílu odcházejícími třískami.

Oproti vyvrtávacím operacím, které vyžadují časově náročnou přípravu a složité měření, aby bylo možné po nezávislém obrobení obou vrstev dílec znovu správně spojit, umožní nástroje JC898 a JC899 takovouto práci eliminovat. Významně tak zjednodušují obrábění otvorů v hybridním materiálu s titanem či hliníkem kombinovaným s vlákny vyztuženými polymery. Výsledné procesy jsou dvakrát rychlejší než procesy prováděné jinými metodami a zdvojnásobuje se také životnost nástroje.

Kromě toho nabízejí frézy JC898 a JC899 mnohé výhody při interpolačním obrábění i bočním frézování. Zvyšují stabilitu a rychlost procesu a zároveň minimalizují nutnost odstraňování otřepů a dalších činností následujících po obrábění. Snižují také tlak vyvíjený na vrstvené materiály během obrábění a zvyšují kvalitu obrobku, zvláště pak u aplikací v titanu, který je k tvorbě otřepů velmi náchylný.

Výšky stěn nebo tloušťky vrstev materiálu, které dokáží frézy JC898 a JC899 opracovat, se pohybují v rozsahu od 15 do 60 mm. Frézy JC898 jsou k dispozici s průměry 8 nebo 15 mm a dokončovací nástroje JC899 pak s průměry 8,5 a 14,8 mm a také v palcovém provedení 0,375".

  Vyžádejte si více informací…

LinkedIn
Pinterest

Připojte se k více než 155 000 sledujícím IMP