metalworkingmag.cz
Sandvik Coromant News

Osa Y se otáčí ve všech směrech

Sandvik Coromant představil novou metodu obrábění, která otevírá možnost soustružení různých tvarově složitých prvků jediným nástrojem.

Osa Y se otáčí ve všech směrech

K výhodám, které lze od soustružení v ose Y očekávat, patří zkrácení času cyklu, lepší kvalita obrobeného povrchu součásti a vyšší stabilita obráběcího procesu.

Díky inovacím, jako jsou metoda PrimeTurning™ umožňující obrábění ve všech směrech, nelineární soustružení nebo interpolační soustružení, došlo v posledních letech v oblasti soustružení k obrovskému posunu.

„Dalo by se říci, že tento pokrok společně s neustále rostoucími schopnostmi moderních obráběcích strojů a CAM softwaru vydláždily cestu pro novou metodu soustružení v ose Y. Jsou-li nyní k dispozici pracovní postupy i nástroje, už se těšíme na hledání možnosti, které tato metoda může našim zákazníkům nabídnout,“ 
říká Staffan Lundström, produktový manažer pro oblast soustružení ze společnosti Sandvik Coromant, a dodává.

Jak tedy soustružení v ose Y funguje? Jak již název napovídá, nová metoda využívá osu Y, přičemž v průběhu obrábění jsou současně využívány všechny tři osy. Během obrábění se břitová destička nachází v rovině Y-Z, poloha osy frézovacího vřetena se v průběhu soustružení interpoluje a nástroj se otáčí kolem své osy. Tímto způsobem lze s pomocí jediného nástroje obrábět i složité tvary.


Osa Y se otáčí ve všech směrech

Soustružení v ose Y nabízí řadu výhod. Možnost obrábění více tvarových prvků s využitím jediného nástroje přináší zkrácení času cyklu. Díky skutečnosti, že nejsou nutné žádné výměny nástrojů, se také minimalizuje riziko vzniku přechodových stupňů, tedy nespojitého napojení sousedních obrobených ploch. Hlavní složka řezné síly směřuje do vřetena stroje, což přináší zlepšení stability a snížení rizika vzniku vibrací. Konstantní úhel nastavení výrazně zlepšuje kontrolu utváření třísek a díky tomu lze snáze předejít jejich hromadění a zasekávání.

Pro podporu soustružení v ose Y byly vyvinuty dva nové nástroje. Nová verze nástrojů CoroTurn® Prime je vhodná pro obrábění hřídelů, přírub a součástí s podsoustruženými tvary. Zdvojený nástroj CoroPlex® YT osazený břitovými destičkami CoroTurn® TR pro tvarové obrábění a kruhovými břitovými destičkami CoroTurn® 107 se stabilizačním vedením lze s výhodou využít pro obrábění součástí s vybráními a dutinami.

Stručně řečeno soustružení v ose Y je metoda využívající simultánní soustružení ve třech osách, v jehož průběhu se nástroj otáčí kolem své osy a interpoluje se poloha osy frézovacího vřetena. Tyto nové nástroje mohou být rovněž využívány ve stacionárním režimu se zaaretovaným vřetenem, který umožňuje flexibilní dvouosé soustružení s rychlými výměnami břitových destiček. Metoda je vhodná pro obrábění všech typů materiálů a vyžaduje použití víceúčelového obráběcího stroje s možností interpolace polohy osy frézovacího vřetena během soustružení.

www.sandvik.coromant.com

  Vyžádejte si více informací…

LinkedIn
Pinterest

Připojte se k více než 155 000 sledujícím IMP