metalworkingmag.cz
NSK

Ložiska NSK ušetří válcovně drátů přes 1,2 miliónu EUR ročně

Firma, která čelila opakovaným selháním ložisek namontovaných na válcovacích stolicích na výrobu ocelových drátů, se nakonec obrátila na experty společnosti NSK. Díky zásahu firmy NSK, jejíž odborníci identifikovali problém a doporučili optimální řešení, zákazník vykázal úspory nákladů přesahující 1,2 milionu EUR ročně.

Selhávání ložisek vedlo k nadměrným prostojům. Zásadní význam při rozhodnutí pustit se do řešení mělo pro vedení společnosti průměrně 75 neplánovaných zastavení válcovací trati za měsíc spolu s velkými náklady na údržbu. Jasnou prioritou se stalo robustně navržené řešení, a proto se výrobce ocelových drátů obrátil na společnost NSK a její tým vysoce zkušených odborníků na ložiska.

V rámci důkladné analýzy ložisek a kontroly jejich použití, které společnost NSK provedla, technici identifikovali problém s mazáním a utěsněním stávajících ložisek. Použité mazivo na bázi grafitu nebylo pro daný účel vhodné. Problémem spočíval v tom, že nepřetržitý proces tažení ocelového drátu vystavoval ložiska velkému zatížení při náročných provozních podmínkách.

Řešením, které firma NSK doporučila, bylo použití jiného ložiska s jiným mazáním. Doporučena byla dvouřadá válečková ložiska NSK s těsněním a speciálně vybraným lithiovým mazivem.

Válečková ložiska NSK s plným počtem válečků mají vysoce výkonná kontaktní těsnění, která zabraňují pronikání nečistot nebo vody. Mezi další charakteristické rysy patří mazací otvory pro domazávání na vnitřním a vnějším ložiskovém kroužku, které usnadňují údržbu, a vysoce korozivzdorný fosfátový povlak pro použití ve vnějším prostředí (je-li to nutné). Utěsněné jednotky jsou předem namazány lithiovým mazivem a mají vysokou únosnost v radiálním i axiálním směru.

Dalším úkolem poté, co bylo nalezeno potenciální řešení, bylo novou kombinaci ložiska a maziva otestovat prostřednictvím kompletního procesu zkoušek. Výsledek byl velmi pozitivní a vykazoval 40% zlepšení trvanlivosti ložisek, což následně vedlo k velkému zlepšení produktivity a snížení nákladů na údržbu. Zkrácení celkové doby odstávek spolu s eliminací dříve požadované technické podpory a servisu přinášejí významné roční úspory vypočtené na 1 202 455 EUR.

Zákazník od té doby převedl všechny válcovací stolice strojů na tažení drátů na navrhovanou kombinaci ložisek a maziva.

1) Drátovna čelila v průměru 75 zastavením za měsíc. Foto: Copyright (c) 2022 Photography Germany/Shutterstock


Ložiska NSK ušetří válcovně drátů přes 1,2 miliónu EUR ročně
 
2) Válečková ložiska NSK s plným počtem válečků jsou namazána lithiovým mazivem. Foto: NSK


Ložiska NSK ušetří válcovně drátů přes 1,2 miliónu EUR ročně

 

  Vyžádejte si více informací…

LinkedIn
Pinterest

Připojte se k více než 155 000 sledujícím IMP