metalworkingmag.cz
Norelem

Špičkové převodovky norelem s kuželovými a šnekovými koly

Pro převodovky pohonů jsou klíčovými vlastnostmi konstantní přenos výkonu bez prokluzu, a dlouhodobá spolehlivost. Firma norelem, specialista na normalizované díly, proto pro konstruktéry a vedoucí výroby uvedla na trh nové řady převodovek s kuželovými koly a šnekových převodovek, které byly navrženy tak, aby nevyžadovaly údržbu.

Špičkové převodovky norelem s kuželovými a šnekovými koly

Převodovky s kuželovými koly jsou užitečné v případě, že je třeba přenést točivý moment na pravoúhlovou hřídel. Obvykle se používají u hřídelí, jejichž osy svírají pravý úhel, ale mohou být navrženy i pro jiné úhly. Nové převodovky s kuželovými koly firmy norelem jsou univerzálně použitelné a dodávají se v sedmi různých velikostech s převodovým poměrem 1:1.

Nová řada šnekových převodovek je také velmi univerzální. Převodovky jsou vhodné pro různé úlohy a dodávají se v jedné velikosti, s roztečí os 20 mm, ale se sedmi různými převodovými poměry. Šnekové převodovky se skládají ze šneku a šnekového kola, jejichž osy jsou mimoběžné. Konstruktéři je využívají tehdy, potřebují-li změnit rychlost otáčení a přenášet vyšší momenty.


Špičkové převodovky norelem s kuželovými a šnekovými koly

Obě nové řady převodovek mají kryt z eloxovaného hliníku utěsněný tak, aby z převodovky neunikalo mazivo a naopak, aby prach nemohl vnikat dovnitř převodovky. Díky tomu jsou části převodovek dobře mazané a mezi zuby převodovek se nemohou usazovat nečistoty, které by nepříznivě ovlivňovaly chod převodovky. Převodovky mají životnost 1 000 hodin v provozu při plném zatížení, rychlosti otáčení 500 otáček za minutu a činiteli využití 20 %.

"Převodovky s kuželovými koly a šnekové převodovky jsou ve strojírenství běžné komponenty, ale klíčové je zajistit, aby nedošlo k jejich poruše a selhání funkce," říká Marcus Schneck, jednatel společnosti norelem.

"Ve firmě norelem se vždy snažíme dodat našim zákazníkům produkty s vysokou užitnou hodnotou a dlouhodobou spolehlivostí, a to je důvod, proč jsou nové převodovky v utěsněném provedení. Díky tomu jsou neuvěřitelně trvanlivé a úspěšně prošly testy životnosti i v nepříznivých podmínkách, v nichž v praxi pracují."

Převodovky s kuželovými koly a šnekové převodovky norelem jsou povrhově kalené respektive cementované pro zvýšenou odolnost. K flexibilitě a snadnosti použití obou druhů převodovek přispívá to, že směr otáčení vstupního hřídele je libovolný a převodovky se instalují prostřednictvím jednoduchého šroubového upevnění. Převodovky obou řad mohou pracovat v rozsahu teplot od –20 °C do +60 °C.

Více informací o firmě norelem v České Republice najdete na www.norelem.cz

  Vyžádejte si více informací…

LinkedIn
Pinterest

Připojte se k více než 155 000 sledujícím IMP