metalworkingmag.cz
NSK

Padělky ložisek – seznamte se s riziky

Padělky ložisek jsou celosvětový problém – všechny odvětví jsou ohroženy nebezpečím nákupu těchto produktů nízké kvality. Společnost NSK se jako přední výrobce prémiových ložisek zaměřuje na odstranění tohoto problému, který může vést k bezpečnostním rizikům a v důsledcích snižuje spolehlivost strojů a zvyšuje celkové náklady.

Neustálá snaha uspět v konkurenci a zvyšovat zisk vytváří kulturu, v níž se mnohé podniky rozhodují jen na základě pořizovací ceny, a přitom ignorují další faktory, jako jsou celkové náklady TCO a spolehlivost. Ovšem akční nákupy za neodolatelnou cenu často vyjdou velmi draho. Mnozí nákupčí a technici si ani neuvědomují rizika a nebezpečí spojená s touto strategií nákupu.

Výsledkem je obvykle neúmyslný nákup padělků ložisek. Ačkoliv je nákupní cena nižší, ve skutečnosti mohou být celkové náklady výrazně vyšší. Nejprve je nutné uvést, že tyto padělky nízké kvality v provozu častěji selhávají, a to vede ke zvýšení nákladů na údržbu a prodloužení odstávek. Je třeba zmínit, že tyto náklady většinou výrazně převýší sumu, která byla při nákupu ušetřena.

Původ padělků
Padělky ložisek často pocházejí z nekontrolovaných zdrojů v zemích s levnou pracovní silou, kde pirátští výrobci používají nekvalitní materiály a ložiska zpravidla vyrábějí špatně placení a málo zkušení dělníci na zastaralých strojích. S ložisky se často nevhodně zachází a jsou špatně skladována, a nakonec jsou zabalena do krabiček, které se podobají balení originálního výrobce, aby tak byl zcela zamaskován jejich původ, čímž jsou nákupčí i uživatelé uvedeni v omyl.

Při nákupu padělaných ložisek bývá nízká kvalita pravidlem. Taková ložiska mohou mít dostatečnou trvanlivost pro předvýrobní zkoušky, ale jejich následné předčasné selhávání v provozu přináší pochyby o spolehlivosti celého stroje, systému nebo vozidla, kde jsou taková ložiska použita. To může poškodit dobré jméno značky a má negativní vliv na obchod.

Mnohé firmy, které se ocitnou v takové situaci, budou volat o pomoc, ale zjistí, že jim nikdo neposkytne žádné odborné konzultace ani technickou podporu. Výrobci pirátských kopií ložisek obvykle nemají žádné místní aplikační inženýry, kteří by zákazníkům pomohli najít odpovědi na jejich otázky, a už vůbec nemají moderní, dobře vybavená technická střediska, která by byla schopná zjistit potřebná data, vyhodnotit selhání produktu a provést analýzu aplikace.

Záleží na materiálu
Materiály, které se používají při výrobě pirátských kopií ložisek, nedosahují kvality materiálů, které používají originální výrobci OEM, jako je NSK, jež za sebou mají desetiletí zkušeností v materiálovém výzkumu a jsou schopni zaručit, že jejich ložiska s rezervou splňují požadavky moderního průmyslu. Významným faktorem pro spolehlivost ložisek je kvalita oceli: až dvacetinásobný rozdíl v trvanlivosti ložiska (mezi originálem a padělkem) není vzácností.

Únavová životnost legovaných ložiskových ocelí, jako je 100Cr6 (podle japonské normy SUJ2) v principu závisí na obsahu inkluzí. Negativní efekt mají zvláště inkluze oxidů nebo nekovových částic pod povrchem oběžné dráhy ložiska. Jako příklad lze uvést inkluze oxidu hliníku, které se vytvářejí oxidací při tavbě oceli a mohou výrazně snížit únavovou trvanlivost ložisek. Je to proto, že inkluze oxidů hliníku jsou poměrně tvrdé a při tvářecích procesech, jimž ocel prochází, např. při kování, se mohou rozlámat. Při rozlámání se inkluze smrští a oslabí mikrostrukturu materiálu. Aby předešla tomuto negativnímu jevu, vyvinula společnost NSK ve spolupráci s předními výrobci ocelí materiály jako Z Steel nebo BNEQARTET. Společnost také používá speciální metalurgické procesy, aby omezila obsah nekovových částí a prodloužila únavovou trvanlivost ložisek.

U padělků je dalším faktorem tepelné zpracování, které často chybí nebo je špatně aplikováno, což zhoršuje specifické charakteristiky ocelí, a v důsledku toho i ložisek. Materiály, jako SHX od NSK, procházejí speciálním tepelným zpracováním, a proto jsou zvláště odolné proti opotřebení při vysokých provozních teplotách. Ložiska tohoto typu jsou vyžadována nejen tam, kde se jako nedílná součást pracovního prostředí vyskytují vysoké teploty, ale i v aplikacích, jako jsou obráběcí stroje, kde vysokorychlostní vřetena vytvářejí vysoké teploty působící na komponenty pohonu. Při vývoji byly charakteristiky oceli SHX ověřeny obsáhlými zkouškami odolnosti proti opotřebení a povrchové únavě. Pirátští výrobci padělků takovýto druh výzkumu a vývoje ložisek ani analýzu jejich aplikací nenabízejí.

Boj pokračuje
Ačkoliv NSK pokračuje v rozsáhlých investicích a úsilí identifikovat pirátské výrobce padělků svých ložisek a předat je k soudnímu potrestání, doporučení je jasné: jestliže zákazníci nakupují produkty NSK, měli by být obezřetní. Doporučuje se nakupovat výhradně z ověřených zdrojů, jako jsou autorizovaní distributoři NSK.

Další informace o průmyslové výrobě padělků ložisek je možné najít na www.stopfakebearings.com

1) Padělaná ložiska NSK v originálním balení nalezená ve výrobním závodě pirátského výrobce


Padělky ložisek – seznamte se s riziky
 
2) Detail krabičky padělaného ložiska NSK


Padělky ložisek – seznamte se s riziky

3) Padělané ložisko NSK vyjmuté z krabičky


Padělky ložisek – seznamte se s riziky

4) Kryt padělaného ložiska
 

Padělky ložisek – seznamte se s riziky

 

  Vyžádejte si více informací…

LinkedIn
Pinterest

Připojte se k více než 155 000 sledujícím IMP