metalworkingmag.cz
NSK

Válečková vedení NSK zjednodušují svařování tubusů větrných turbín

Spolupráce mezi společností NSK a španělskou firmou Talleres Ganomagoga vedla k významnému pokroku ve svařování tubusů větrných turbín. Inovativní mechanismy lineárního pohybu s nejnovějšími válečkovými vedeními NSK umožňují společnosti Talleres Ganomagoga dosáhnout plynulého a přesného pohybu svářecích strojů, který je třeba jim zajistit, protože tubusy se během výroby prodlužují a stroj se musí pohybovat podél tubusu.

Skupina Ganomagoga, jejíž historie sahá až do roku 1974, má sídlo v Pontevedra, v oblasti Galicie na severozápadě Španělska. Firma původně vznikla proto, aby obsluhovala odvětví, jako jsou námořní doprava, automobilový průmysl a stavebnictví, ale v posledních letech se do popředí jejího zájmu dostávají nová, rozvíjejících se odvětví, včetně využití obnovitelných zdrojů energie, a konkrétně energie větru.
Firma Talleres Ganomagoga se specializuje na výrobu kritických sestav pro větrné turbíny, včetně jejich tubusů. Vzhledem ke své velikosti jsou tubusy tvořeny řadou jednotlivých kuželových segmentů, které se následně svařují. Základními předpoklady úspěchu tohoto procesu jsou přesnost a opakovatelnost, a proto firma Talleres Ganomagoga spoléhá na lineární vedení od NSK.

Firma k tomu používá velké svařovací stroje, jejichž konstrukce je založená na použití sloupů a výložníků. Tyto „kruhové svařovací sloupy“ svařují vnitřní a vnější spoje dlouhých ocelových obručí, které tvoří kužele tubusů větrných turbín. Pokud jde o kapacitu, stroje dokážou svařovat kužele o délce až 7 m a průměru 5 m.

K tomu, aby mohla urychlit proces svařování, potřebovala firma Talleres Ganomagoga najít způsob, jak přemísťovat stroj po délce tubusu tak, jak se při výrobě prodlužuje. Díky spolupráci s týmem odborníků v NSK se tato myšlenka brzy stala realitou.

V současné době se kužele svařují manévrováním kruhového svařovacího sloupu podél tubusu pomocí speciálně navrženého systému lineárních vozíků a vodicích kolejnic z řady RA přesných a spolehlivých lineárních vedení od společnosti NSK. Kombinace vozíků s velkou únosností a kolejnic NSK (v délkách 9,225 m a 7,8 m) pomáhá společnosti Talleres Ganomagoga dosáhnout přesného pohybu jejích speciálních svařovacích strojů v souladu s požadavky výroby.

Řada vedení RA od NSK využívá kombinované odborné znalosti společnosti v technice valivých ložisek a lineárních vedení. Optimální velikost valivých tělísek spolu se speciálním tvarem vozíků a vodicích kolejnic zajišťují mimořádně vysokou únosnost a tuhost.

Dlouhá životnost a hladký pohyb jsou v projektu společnosti Talleres Ganomagoga nutnou podmínkou, aby bylo možné zajistit bezvadné svary. V tomto případě zajišťuje dlouhodobý bezúdržbový provoz použití mazacích jednotek NSK K1, zatímco vysoce účinná těsnění (dodávaná jako standard) zamezují pronikání znečištění do vedení – to je velmi důležité při operacích, jako je svařování, kde je riziko kontaminace velké.

Valivá vedení řady RA také vykazují mimořádnou přesnost a plynulý pohyb, což jsou faktory, které zajišťují opakovatelné a stabilní polohování.

1) Kruhové svařovací sloupy používané při výrobě tubusů větrných turbín ve firmě Talleres Ganomagoga využívají valivá vedení NSK řady RA. Foto: Ganomagoga


Válečková vedení NSK zjednodušují svařování tubusů větrných turbín

2) Konstrukce velkých svařovacích strojů je založena na využití sloupů a výložníků. Foto: Ganomagoga


Válečková vedení NSK zjednodušují svařování tubusů větrných turbín

3) Valivá vedení řady RA od NSK mají mimořádnou přesnost a plynulý pohyb i při vysokém zatížení. Foto: NSK

Válečková vedení NSK zjednodušují svařování tubusů větrných turbín

 

  Vyžádejte si více informací…

LinkedIn
Pinterest

Připojte se k více než 155 000 sledujícím IMP