metalworkingmag.cz
NSK

Ložiska vřeten od NSK zvyšují spolehlivost v automobilovém průmyslu

Velký výrobce automobilových motorů výrazně zlepšil spolehlivost svých CNC obráběcích center tím, že do jejich vřeten implementoval ložiska od firmy NSK s těsněním, která zabraňují průniku řezné kapaliny. Výsledkem je výrazné snížení nákladů spojených s náhradními ložisky, údržbářskou prací a prostoji výroby, což firmě ušetří téměř 191 000 EUR ročně.

Pro automobilový průmysl jsou typické velké požadavky na propustnost, sériovost výroby a relativně malé marže. S ohledem na to je každé zastavení výroby velmi nepříjemné jak z hlediska nákladů, tak z hlediska schopnosti uspokojit poptávku zákazníků. Výrobce motorů, který bojoval s opakovanými závadami ložisek na svých vertikálních obráběcích centrech, věděl, že naléhavě potřebuje spolehlivé řešení.

Se zkušenostmi odborníků NSK a osvědčeným programem AIP (Added Value Programme) byla továrna na motory v dobrých rukou. Procesní mapa NSK AIP se zaměřuje na klíčové aktivity, jako jsou dokumentované průzkumy, hodnocení stavu ložisek, identifikace kritických problémů ložisek a detailní rozbor problému s fotografickými záznamy.

V rámci tohoto procesu ukázala analýza ložisek provedená firmou NSK nedostatečné mazání v důsledku proniknutí chladicí kapaliny (používané při obrábění) za těsnění ložiska. Společnost proto doporučila implementaci svých utěsněných kuličkových ložisek s kosoúhlým stykem. Tato velmi přesná ložiska jsou ideální pro použití na vřetenech mnoha obráběcích strojů, včetně vertikálních obráběcích center.

Ložiska jsou vybavena bezkontaktním těsněním, které slouží k zajištění jejich životně důležité ochrany, aniž by došlo ke snížení výkonu vřetena (bez snížení otáček). Tato ochrana omezuje všechny příležitosti úniku maziva a současně snižuje opotřebení oběžné dráhy i kuliček a také hlučnost a vibrace. Utěsněná ložiska též zvyšují teplotní stabilitu a umožňují obrábění s vyšší přesností.

Změna původního ložiska za ložisko s delší životností maziva vedla k působivému snížení počtu poruch o 78 %, což přineslo roční úsporu nákladů ve výši 190 992 EUR.

Společnost NSK, která poskytuje zákazníkům v rámci procesu AIP přidanou hodnotu v podobě rozboru problému, také poskytla školení o optimálních postupech montáže a konzultace při návrhu komponent stroje souvisejících s uložením.

1) Utěsněná kuličková ložiska s kosoúhlým stykem NSK výrazně zlepšila spolehlivost obráběcího centra ve velkém automobilovém závodě


Ložiska vřeten od NSK zvyšují spolehlivost v automobilovém průmyslu

 

  Vyžádejte si více informací…

LinkedIn
Pinterest

Připojte se k více než 155 000 sledujícím IMP